Fråga facket Fråga facket

Uttalande från LO-distriktets årsmöte

Återstarta Sverige med fokus på trygga jobb och ökad jämlikhet


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Foto: Lars Forsstedt

Vårt land har det senaste året gått igenom en allvarlig kris. Många av våra arbetskamrater har utsatts för allvarlig smitta och många har förlorat sitt arbete. Samtidigt är det LO-förbundens medlemmar som har hållit samhället i gång.

Nu när vi snart är igenom pandemin måste Sverige satsa framåt. Vi valda ombud för LO-förbundens medlemmar i Småland och Blekinge kräver en återstart av Sverige, med sikte på trygga jobb och ökad jämlikhet:

  • Bekämpa arbetslösheten 
    200 000 har varit arbetslösa i mer än tolv månader. De måste få ett jobb, komma i utbildning eller få en arbetsmarknadspolitisk åtgärd. Öka anslagen till arbetsmarknadspolitiken och skrota Centerns privatisering av Arbetsförmedlingen.
  • Återstarta arbetsmarknaden med trygga jobb
    De lagförslag om arbetsrätten som regeringen arbetar med måste ta hänsyn till LO-förbundens medlemmar. Tillsvidareanställning på heltid måste bli norm. De otrygga anställningarna, visstider, deltider och hyvling måste begränsas.
  • Stärk vården, omsorgen och försäkringssystemen 
    Öka anslagen till kommuner och regioner. Höj och indexera taket i a-kassan. Reparera sjukförsäkringen. Avskaffa karensavdraget permanent. De som smittats på jobbet ska inte straffas dubbelt genom att utförsäkras efter 180 dagar. Lagändringen behövs nu, inte om ett och ett halvt år. 

LO-förbundens medlemmar kan inte vänta längre. Nu är det dags att säkerställa viktiga framtidssatsningar. Sverige måste återstartas med fokus på trygga jobb och ökad jämlikhet!

Patrik Långberg
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.