Fråga facket Fråga facket

Rösta i kyrkovalet den 19 september

Anställningsvillkor Hela LO-familjen har anledning att göra vad vi kan för att Svenska kyrkan ska vara en god arbetsgivare och upphandlare. Som sätter kollektivavtal, arbetsmiljö och andra för oss viktiga värden högt.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

De som jobbar för kyrkan har rätt till bra arbetsvillkor. Därför är kyrkovalet den 19 september en viktig facklig fråga.
De som jobbar för kyrkan har rätt till bra arbetsvillkor. Därför är kyrkovalet den 19 september en viktig facklig fråga. Foto: Lars Forsstedt

Fackliga rättigheter, jämlikhet och solidaritet

Svenska Kyrkan styrs av folkvalda politiker. Det är de som bestämmer om kyrkan ska vara öppen och demokratisk eller om den ska vara en konservativ kraft i samhället. Därför är kyrkovalet ett viktigt val för oss i fackföreningsrörelsen.

Frågor som är viktiga för oss i facket står också på spel inom Svenska kyrkan:

  • Kyrkan är arbetsgivare och upphandlare. Hela LO-familjen har anledning att göra vad vi kan för att Svenska kyrkan ska vara en god arbetsgivare och upphandlare. Som sätter kollektivavtal, arbetsmiljö och andra för oss viktiga värden högt.
  • Kyrkans verksamhet skapar jämlikhet. Som kostnadsfri barn- och ungdomsverksamhet, sommarjobb för unga och inkluderande arbete för jämställdhet och mångfald. Det är ett stort och viktigt arbete som bör värnas och stärkas.

Jämna ut orättvisa skillnader

Det finns dock krafter inom kyrkan som står för helt andra värden. Antifackliga och rasistiska partier som SD har i många valrörelser använt kyrkovalet som en plattform för vidare segrar i riksdagsval. I år deltar även det än mer högerextrema partiet AFS. Det här är partier som har helt andra dagordningar än fackliga rättigheter, jämlikhet och solidaritet.

Kyrkovalet är ett viktigt val för oss fackliga. För att vi jobbar som anställda eller på entreprenad för Svenska kyrkan, men också för att kyrkans arbete på många sätt jämnar ut orättvisa skillnader mellan människor. Det är viktigt att kyrkan får fortsätta så.

I kyrkovalet är vårt alternativ en öppen och demokratisk folkkyrka, dit alla är välkomna. Det är därför det är angeläget att Socialdemokraterna får ett starkt stöd i kyrkovalet. Så, rösta i kyrkovalet den 19 september!

Så röstar du

För att kunna rösta i kyrkovalet ska du vara medlem i Svenska kyrkan och ha fyllt 16 år senast på valdagen. Alla röstberättigade får sitt röstkort innan den 1 september 2021. På röstkortet finns information om vilken som är din vallokal och om var du kan förtidsrösta. Mer information hittar du här