Fråga facket Fråga facket

Pressmeddelande: Regeringsbudgeten

Ekonomi LO-distriktets ordförande Thomas Olsson kommenterar regeringsbudgeten.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Patrik Långberg

- Äntligen! Att pensionerna höjs är ett bra första steg. Många av LO-förbundens medlemmar har väldigt låga pensioner, inte minst kvinnor som tidigare haft låga löner och deltidsarbetat. Men det är fortfarande lång väg kvar till de pensioner som medlemmarna förtjänar, säger Thomas Olsson ordförande på LO-distriktet i Småland och Blekinge.

Den här budgeten är ett stort steg framåt jämfört med tidigare under mandatperioden, inte minst fördelningspolitiskt. Det är en offensiv budget med stora investeringar i jobben, välfärden och trygghet för vanligt folk. Självklart hade vi velat se mer, inte minst satsningar på en mer mänsklig sjukförsäkring, men fokus är ändå på flera frågor som är viktiga för LO-medlemmarna.

Nu gäller det att hålla i. Vi kommer inte att acceptera att LO-medlemmarnas trygghet får stå tillbaka för ensidiga skattesänkningar för dem som har mest.

- Vi är även mycket glada över beskedet kring a-kassan i budgeten. Vi har jobbat hårt för att den högre a-kassa som infördes i vår skulle bli kvar. Ingen ska tvingas ut i fattigdom för att man förlorar jobbet, a-kassan ska vara en stabil bro över till nästa jobb, säger Thomas Olsson.

Det vi saknar är fortsatt slopat karensavdrag samt förbättringarna i sjukförsäkringen. Regering och riksdag måste inse att en trygg och rimlig sjukförsäkring är grundläggande för välfärdsstatens legitimitet. Ett återinfört karensavdrag drabbar främst LO-förbundens medlemmar och ökar sjuknärvaron och ojämlikheten.

Det går bra att kontakta undertecknad för ytterligare kommentarer.
Thomas Olsson
Ordförande LO-distriktet i Småland och Blekinge
010-442 96 27

 

Patrik Långberg
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.