Investera bort arbetslösheten
Full sysselsättning skall vara målet för en arbetareledd regering. Det har börjat gå åt rätt håll sedan maktskiftet 2014 – men det tar för lång tid. Än finns det människor som inte ställer väckarklockan och har ett arbete att gå till varje morgon. Det är förödande för individen men också för samhället.
Arbetslösheten har bitit sig fast på högre nivåer på landsbygden än i städerna. Ska jobb skapas i hela landet måste man också kunna leva i hela landet. Dåligt underhållna spår och vägar skapar stora svårigheter för människor som bor på landsbygden.
Det allt bättre statsekonomiska läget ger oss enorma möjligheter till investeringar och utveckling. Nu finns en möjlighet att investera inom infrastruktur och bostadsbyggande.
Dessa två viktiga områden kommer påverka sysselsättningen i en positiv riktning. Dels skapar det nya jobb inom privata sektorn men även inom välfärden. Men det ger också möjligheter för människor att ta sig till och från jobbet eller flytta till nya orter där jobben idag finns.
Vi kan investera bort arbetslösheten – det handlar om prioriteringar!
Vi behöver högre löner – inte lägre!
Att nå full sysselsättning är vår tids viktigaste inrikespolitiska fråga och det är genom investeringar inom välfärden, bostadsbyggande, skolan och infrastrukturen vi skall nå dit.
Men detta är något som nu är under attack från högerdebattörer och delar av näringslivet. De väljer nu en annan väg – sänkta ingångslöner. Att politiker skall sätta löner på arbetsmarknaden är ett tydligt slag mot hur Sverige fungerar. Att lägga sådana förslag i en tid då arbetslösheten faktiskt sjunker gör det hela ännu mer obegripligt.
För det första så är de lägsta lönerna på arbetsmarknaden redan i dag så låga att de kan vara svåra att försörja en hel familj på. Dessutom handlar det alltför ofta om oönskade deltidsanställningar – detta måste bekämpas.
För det andra är idén om att lägre lägstalöner leder till lägre arbetslöshet felaktigt. Faktum är att vi redan provat detta i Sverige. Den borgerliga regeringen sänkte arbetsgivaravgiften för unga kraftigt, vilket ger samma effekt för företagen som att sänka lönen.
Denna omtvistade reform visade sig ge mycket små och dyra effekter på sysselsättningen. Reformen var definitivt inte särskilt effektivt för att bekämpa ungdomsarbetslösheten.
Vi vet sedan tidigare att höga löner inom LO-kollektivet leder till ökad konsumtion som i sin tur leder till nya arbeten. När människor är i arbete så ökar även våra gemensamma resurser till välfärden. Då kommer nya möjligheter att öka bemanningen och höja välfärdsarbetandes löner.
Vi behöver högre löner – inte lägre!
Kicki Stamblad
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.