Fråga facket Fråga facket

Kliv ur sandlådan - ta ansvar för Sverige

Opinionsbildning Svensk politik är i ett allvarligt läge. En regeringskris har uppstått efter att Sverigedemokraterna har aviserat att de kommer bryta praxis vid budgetomröstningen i riksdagen och stödja Alliansens budget. Det politiska finrummet, riksdagen, har blivit en sandlåda.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Sveriges framtid ska inte dikteras av ett rasistiskt och arbetarfientligt parti, menar distriktets ordförande Thomas Olsson.
Sveriges framtid ska inte dikteras av ett rasistiskt och arbetarfientligt parti, menar distriktets ordförande Thomas Olsson.

Släpp prestigen

Sverige måste regeras och vi befinner oss i ett nytt politiskt landskap. Uppmaningen från LO-distriktet i Jönköpings län är tydlig. Släpp prestigen, visa att ni förtjänar väljarnas förtroende genom att ta ansvar. Inled blocköverskridande förhandlingar om hur Sverige ska styras. 

Sveriges framtid kan inte dikteras av Sverigedemokraterna. Sverige kan bättre.

- Sveriges framtid ska inte dikteras av ett rasistiskt och arbetarfientligt parti. Vi förutsätter att partierna sätter sig ner och tar ansvar för det uppkomna läget. Den som vägrar förhandlingar har förbrukat väljarnas förtroende, säger Thomas Olsson ordförande LO-distrikten i Jönköpings län.

Djupt beklagligt

Svenska folket gick till valurnorna för lite mer än två månader sen. Valresultatet innebar ett nytt politiskt landskap. Det ställer nya och högre krav på företrädare för genuint demokratiska partier i folkvalda församlingar.

Väljarna förväntar sig nu att politikerna tar ansvar för valresultatet. Sverigedemokraterna beskrivs som vågmästare. Ett utryck som inte är helt okomplicerat, det bygger nämligen på att nuvarande politiska block finns kvar i befintlig konstellation. Alliansen har aviserat att man inte tänker diskutera lösningar för den uppkomna situationen. Det är enligt LO-distriktets uppfattning djupt beklagligt.

- Det är direkt oansvarigt att vägra förhandlingar, genom sitt agerande ger Alliansen, Sverigedemokraterna ett avgörande inflytande över svensk politik, säger Dan Mattsson, ombudsman för LO-distriktet i Jönköpings län.

Redo för nyval

Frågan om vad som händer nu utvecklas de närmsta dagarna. Om en situation med extra val skulle uppstå har LO kort sträcka för att ställa om till valrörelse.

- Vi är redo för extra val, vår styrka är att vi är många som delar värderingen om alla människors lika värde. Organisatoriskt tar det max en timma innan vi är på tårna för en ny facklig valrörelse, avslutar Thomas Olsson.