Fråga facket Fråga facket

Kollektivavtal - nödvändigt för en rimlig pension

Försäkringar Din avtalspension kan vara det som avgör om du får en stabil inkomst som pensionär eller om du tvingas kämpa för att få det att gå ihop. Kollektivavtalen är för många en nödvändighet för att få en rimlig pension, säger Renée Andersson, LOs pensionsexpert.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

- Att arbeta på en arbetsplats med kollektivavtal har en stor påverkan på hur stor pensionen blir, säger Renée Andersson.
- Att arbeta på en arbetsplats med kollektivavtal har en stor påverkan på hur stor pensionen blir, säger Renée Andersson.

Mer pengar till din pension

Avtalspensionen är en dold lön som kan ge dig många tusenlappar mer i plånboken när du går i pension.

- Den allmänna pensionen ger inte tillräckligt skydd i dag. Avtalspensionen blir för många en nödvändighet för att få en rimlig pension, säger Renée Andersson, LOs pensionsexpert.

Det kan vara riktigt tufft att vara pensionär i dagens Sverige.

Antalet pensionärer som får äldreförsörjningsstöd har nästan fördubblats de senaste femton åren. I dag finns ungefär 25 000 fattigpensionärer, alltså äldre som har en inkomst som inte når upp till skälig levnadsnivå och därför är beroende av ekonomiskt stöd. Detta enligt siffror från Pensionsmyndigheten.

50 procent av slutlönen i allmän pension

Faktorer som påverkar din pension är hur många år du har varit verksam i arbetslivet, hur hög lön du har haft och om du arbetat heltid eller deltid. Men det kan bli jobbigt även för den som arbetat heltid i nästan hela sitt vuxna liv, och haft en hyfsad lön, om personen i fråga inte arbetat under kollektivavtal och fått avtalspension.

Om du jobbar heltid från att du är 20 år gammal till att du är 67 år gammal så kan du räkna med att få lite mindre än 60 procent av din slutlön, alltså den lön du har när du pensionerar dig, i allmän pension.

Men för många är det en ren önskedröm. Vem får möjligheten att jobba i 47 år helt utan avbrott? I verkligheten får de allra flesta klara sig på knappa 50 procent av slutlönen i allmän pension.

Avtalspensionen - viktigare än grädde på moset

Därför blir avtalspensionen en oerhört viktig faktor när du summerar hur din framtida pension kommer att se ut.

- Hade vi sett att den allmänna pensionen hade gett ett bättre skydd än vad den ger i dag så hade avtalspensionen handlat om något helt annat. Vi vill ju att avtalspensionen ska vara grädde på moset, något som gör att man kan sätta guldkant på tillvaron som pensionär. Men så är det inte i dag, säger Renée Andersson.

- Det sätts av för lite pengar till den allmänna pensionen så avtalspensionen blir för många en nödvändighet för att få en rimlig pension. Därför är det ännu mycket viktigare att man jobbar under kollektivavtal och håller koll på sin avtalspension.

En dold lön som ger tusenlappar

Vad är då avtalspension? Tekniskt kan man beskriva det som en tjänstepension som är avtalad mellan arbetsgivare och fackförbund inom ramen för ett kollektivavtal.

Praktiskt innebär det att du som jobbar med kollektivavtal i den privata sektorn årligen får en inbetalning till din pension från din arbetsgivare. Man kan säga att det är en dold lön som för de flesta betyder flera tusenlappar mer i plånboken varje månad.

- De flesta har nog i bakhuvudet att de tjänar in till den allmänna pensionen från staten när de jobbar, även om de kanske inte har koll på exakt hur det fungerar. Men avtalspensionen är en del av kollektivavtalet så det är inte lika känt.

- Som tur är verkar fler och fler bli medvetna om att det finns mer att få än bara den allmänna pensionen. Troligen inser fler värdet av att arbeta på en arbetsplats med kollektivavtal. Det har en stor påverkan på hur stor pensionen blir, säger Renée Andersson.

RÄKNA UT DIREKT: Kolla hur mycket pengar du kan få – skriv in din lön och räkna ut här https://www.lo.se/start/facket_forsakrar/avtalspension