Fråga facket Fråga facket

Skolinformatörsutbildning

Att vara skolinformatör är kanske det absolut viktigaste uppdraget inom facket. Kanske också det roligaste. Men det är inte bara att kliva in i en klass och köra, det krävs att du vet vad du håller på med. Och det får du reda på under denna kurs.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Att vara skolinformatör är kanske det absolut viktigaste uppdraget inom facket. Kanske också det roligaste. Men det är inte bara att kliva in i en klass och köra, det krävs att du vet vad du håller på med. Och det får du reda på under denna kurs. 

Som skolinformatör håller du klassrumspresentationer på gymnasienivå om facket och om hur arbetsmarknaden fungerar. Du talar om vilka rättigheter och skyldigheter man har som anställd, allt för att ge eleverna en bra start på sitt yrkesliv. Med dina kunskaper och erfarenheter kan du hjälpa framtida elever slippa uppleva allt det dåliga som vi fackliga vet att många unga blir utsatta för på arbetsplatsen. Under utbildningen kommer du att stärka dina egna kunskaper om facket och om samhället, kanske se sammanhang du tidigare inte sett. Du kommer att få bekanta dig med det material vi använder, lära dig om pedagogik, retoriska verktyg samt att öva på att prata inför en grupp.

Målgrupp: Fackligt aktiva medlemmar med uppdraget.

Kurslängd: 16 tim fördelat på två heldagar.

Ekonomi: du får ersättning för förlorad arbetsförtjänst eller stipendie och reseersättning från din förbundsavdelning.

Förkunskaper: Om du inte redan gått en facklig grundkurs måste du gå OM FACKET före SKOLINFORMATÖRSUTBILDNINGEN. Helst även OM SAMHÄLLET eller likvärdig utbildning hos det egna förbundet.

Intresseanmälan: Är du intresserad av att gå en ungutbildning, klicka här för att fylla i formuläret.

Ledighet söks i enlighet med Förtroendemannalagen (FML) 6§.

Ekonomi: Kurserna är kostnadsfria för dig som deltar.

Du som är medlem och går en grundutbildning (Om Facket eller Om samhället) får Stipendie som utgår från LOs stipendiefond efter avslutad kurs. Reseersättning står din förbundsavdelning för. Du som inte än är medlem får ersättning från LOs stipendiefond när du går Om Facket och Om Samhället. Du får även reseersättning från LO.

När du går en temautbildning (Om Rasism eller Om Feminism) får du ersättning för förlorad arbetsförtjänst från ditt förbund i ett studiestipendie och reseersättning från din avdelning.

När du går en funktionsutbildning (Skolinformatörsutbildningen) står LO-distriktet för faktiskt förlorad arbetsförjänst och eventuell reseersättning.

Anmälningar till LO UNG-utbildningar ska skickas vidare från din avdelning till LO-distriktet i Sydöstra Sverige.